LÖRDAGEN DEN 31 DECEMBER 2011

Bättre och bättre dag för dag

Ah, såg ni Mattias Enn på Nyhetsmorgon i morse?
Han är ju bara så imponerande. Han sjunger så bra. Och talar så vackert och välartikulerat. Och bär ett viktigt musikaliskt kulturarv vidare in i framtiden. Heja Mattias!
Alla fyra inslagen finns upplagda på TV4 Play, sök bara på Mattias Enn.
Ska man bädda in något i bloggen så får det väl bli den här.
Nu när det är nyårsafton och allt.
(Jag ber om ursäkt att ni måste se reklam i 15 sekunder först. Men sådan är kapitalismen.)

Mattias%20Enn%20-%20B%C3%A4ttre%20och%20b%C3%A4ttre%20dag%20f%C3%B6r%20dag

Inlägget redigerades den 31 december 2011, kl. 16:36

Kommentera här (1 kommentar)

/ Charina Knutson

LÖRDAGEN DEN 31 DECEMBER 2011

Löftesrikt

Jag är nu en gång för alla väldigt förtjust i nyårslöften.
Tyvärr har jag upptäckt något förfärligt. Nyårslöften är icke förenligt med god intellektuell sed!
Alla smarta och trevliga människor jag frågar fnyser åt nyårets magiska skimmer. Ingen verkar känna pirret, förväntan, det löftesrika i att vända almanacksbladet och börja om med Dag 1.
Eller har man misslyckats med tidigare nyårslöften och är rädd för nya nederlag?
Eller vill man inte låtsas om att man känner pirret inför ett nytt år? Är det trashigt? Barnsligt?
Så döda mig då och kalla mig barnslig. Jag älskar nyårets fräschör och förnyar mig gärna så här års.
2012 ska jag exempelvis: 1. odla mina undernärda estetiska sidor och försöka använda höger hjärnhalva för omväxlings skull, 2. öva på att inte ta åt mig så mycket när folk säger otrevliga saker och 3. inte fika så mycket.
Ska ni försöka förändra något?

Kommentera här

/ Charina Knutson

LÖRDAGEN DEN 31 DECEMBER 2011

Kultur?

Vi bor i ett litet rött hus.
En lång gårdsväg leder upp till detta enda hus.
Vägen slutar vid vårt hus och går icke längre.
Och huset ligger inbäddat i en liten skogsdunge.
Det ligger med andra ord ganska avskilt och ingen har anledning att komma fram till huset om de inte kört fel.
Men två kvällar i rad, typ vid 21-22-tiden, har det dundrat till.
Skotrar (!) har kommit uppför vägen, kört rakt över gårdsplanen och åkt förbi huset med ungefär en meters marginal.
Skoteråkare, kan ni svara mig om detta är normal skoterkultur?

Kommentera här

/ Charina Knutson

TORSDAGEN DEN 29 DECEMBER 2011

Spikat

Haha, vad jag blev full i skratt när jag såg denna syn på stan i dag!
Dagen före julafton var jag ju med i Mittnytt och berättade om jultraditioner. Då nämnde jag att på 1880-talet, när julgranen kom till Jämtland, visste man inte riktigt hur man skulle hantera den nya dekorationen. I många hem var det också trångt på vintern när alla trängde ihop sig i några få uppvärmda rum.
Det, plus avsaknaden av julgransfötter, ledde till att man inte ställde granen på golvet. Istället kunde man hänga upp den i taket, eller rent av kalhugga den på ena sidan och spika upp den på väggen.
Och se! En välrenommerad pub i Östersund har tagit fasta på den sistnämnda traditionen. Eller så var det bara praktiskt - lika praktiskt 2011 som 1880.

Här kan du se Mittnyttinslaget i SVT Play. Döm mig inte för hårt

Kommentera här (1 kommentar)

/ Charina Knutson

TORSDAGEN DEN 29 DECEMBER 2011

Tillfälligt avbrott

Inte ens Jamtlis utställningar gick skadefria från Dagmar.
Strömavbrottet i början av veckan gjorde att tekniken i utställningarna fick fullständig skrämselhicka.
Några av datorspelen i utställningen "Spela roll" drabbades av ångest och gick i baklås. Bildspelet i "Lust&Fägring" kände sig plötsligt alldeles orkeslöst och kunde inte vevas igång. Och de små vikingarna, som brukar vandra omkring i Jamtlis modell av ett jämtländskt vikingahus, vågade sig inte längre fram ur vrårna.
Men i dag finns det hopp om bättring, när Jamtlis tekniktrollare gör ett avbrott i semestern för att få all elektronik tillbaka på plats.

Kommentera här

/ Charina Knutson

ONSDAGEN DEN 28 DECEMBER 2011

Tekniklandsträff

I dag var det extra bolagsstämma i Optand Teknikland AB. Om ni följt rapporteringen vet ni att Tillväxtverket kräver tillbaka drygt 8 miljoner kronor av bolaget, som verkligen inte har så mycket pengar. Alls. Det var många rynkade pannor i början men innan vi gick därifrån var vi taggade igen. Vi ska göra allt vi kan för att Teknikland ska få leva vidare. Allt.

Kommentera här

/ Charina Knutson

TISDAGEN DEN 27 DECEMBER 2011

Visdomsord

I film och litteratur har huvudrollsinnehavaren nästan alltid en äldre släkting som levererat något livsavgörande visdomsord.
- Min mormor sa alltid... et c.
Jag tänker på det varje gång jag sopar bron, eller trappan som man tydligen säger söderut. Det visdomsord från äldre släkting (i det här fallet pappa) som ekar klarast i mitt minne ekar nämligen så här:
- Sopa bron innan du går ut, så att du inte stampar fast snön!
Att stampa fast snön har nämligen sina nackdelar. Det bildas knöliga ispartier som är svåra att få bort, och som är lätta att halka på.
Förvånansvärt många har inte tagit till sig denna klokskap. Så här års ser man trappor fulla av isknölar mest överallt. Och jag tänker på pappa varje gång.
Möjligtvis kan hans visdomsord också funka i något slags metaforisk betydelse: det som inte sopas bort, trampas fast. Sorg, ovänskap och missförstånd kan bli till stora isknölar de också, om man inte tar ett nappatag med piasavan i tid. (Jag menar inte att man ska sopa undan det, jag menar att man ska ta itu med det.)
Har ni något visdomsord med er på vägen? Och vem har ni i så fall fått det av?

Inlägget redigerades den 27 december 2011, kl. 21:37

Kommentera här

/ Charina Knutson

MÅNDAGEN DEN 26 DECEMBER 2011

Dagmar

Träffade ni Dagmar?
Det gjorde vi. Klockan 3 i natt var hon här och bokstavligen ruskade om hela huset. Jag kände sängen vibrera.
På morgonen hade en plåt lossnat från taket, och ett fönster i gammelstugan hade blåst tre meter in på höloftet. Internet har varit nere hela dan och kom igång nu vid 16. Bara bagateller, alltså!
Dessutom tillhör vi de oerhört lyckliga som hela tiden har haft ström. Vad tacksam man kan vara över sånt. Tack, tack!
Hur har ni klarat er?

Kommentera här (3 kommentarer)

/ Charina Knutson

LÖRDAGEN DEN 24 DECEMBER 2011

Skulle det vara gott?

Om jag plötsligt befann mig 200 år tillbaka i tiden. I Tand, där jag bor. Och det var julafton. Och jag gick över till närmaste hus och knackade på. Och grannfamiljen jag kom till, satt vid ett alldeles normalt julbord för den tiden.
(Korvar, syltor, lutfisk, något färskt kött och någon färsk fisk, gammalostar lagrade sedan i somras, hembryggt öl, rågbröd, ärterbröd, en vetebulle... Och kanske någon vit gröt till efterrätt. Och en struva.)
Då tänker jag att det skulle vara vaggan till det regionala mathantverk som vi värnar så mycket just nu. Det skulle vara ultragenuint. Lokalproducerat till max.
Men skulle det vara gott?
Vad tror ni?

Kommentera här (3 kommentarer)

/ Charina Knutson

FREDAGEN DEN 23 DECEMBER 2011

Hos tomten

På eftermiddagen vandrade hela familjen ner till Lillhärdalsgården på Jamtli för att hämta vår julklappssäck hos tomten.
Ni vet väl att man kan göra det? Himla mysigt. (Tyvärr kommer inte mysigheten fram i blixtljus.) Det är bara levande eld där inne, ljus och eldstäder. Tomten är världens snällaste. Och han hittade genast rätt säck, som det stod Stella och Julius på.
God jul!

Kommentera här

/ Charina Knutson

TORSDAGEN DEN 22 DECEMBER 2011

Mera media...

I dag har det varit radio och tv för hela slanten, verkligen.
NRK:s Jörn och Vidar var här och sände två timmar julesändning från Jamtli Kafé - för tolfte året i rad! Men nu var det antagligen sista gången, eftersom NRK lägger om sin tablå nästa år och programpassen ändras. Så synd! Det har verkligen funkat jättebra för både oss och dem, och det har varit supertrevligt att ha dem här. Efter sändningen tog vi ett tårfyllt adjö innan norrmännen sprang ut på stan och handlade smör och julklappar.
Sedan pratade jag med Mittnytt i två omgångar, först om Jamtlis ekonomi och sedan om jämtländska jultraditioner. (Jo, man går ju att använda till mycket.) Ekonomin går nog i kväll och jultraditionerna i morgon.
Och knappt hade dessa två lämnat huset förrän P4 Jämtland ringde - också om ekonomin. Ska det inte vara lugnt så här dagarna före jul?
Mjä, nu städar jag skrivbordet och går hem.

Kommentera här

/ Charina Knutson

ONSDAGEN DEN 21 DECEMBER 2011

Jag pratar i radio

Två roliga radiouppdrag har trillat in.
I kväll ska jag vara med och prata jultraditioner i Radio Krokom. Enligt Fejan har deras uppesittarkväll några andra, lite mer prominenta gäster också; Jill Johnsson och Lasse Åberg! Flott uppställning. Inte konstigt att Radio Krokom fick Krokoms kommuns kulturpris! Ni som kan, kan lyssna mellan 20 och 22 i kväll.
Natten mot julafton, oklart när, kommer jag att vara med i riksradion. Programmet "Vaken med P3 och P4" vill veta lite om Jamtlis påhitt att låta besökare hämta sin julklappssäck hos tomten i Lillhärdalsgården. (Först lämnar man in säcken, lite i smyg, senast på torsdag. Sen tar man med barnen och hämtar den igen, hemma hos tomten själv, den 23 dec.)
Jag ska göra det - gör det du också!

Här kan du läsa hur det går till.

Kommentera här

/ Charina Knutson

MÅNDAGEN DEN 19 DECEMBER 2011

Dagens depp

Det här är ju bara så deprimerande.
Teknikland krävs på 8 miljoner kronor - av Tillväxtverket! Det är i dag mycket oklart om det kan drivas någon museiverksamhet i Optand i framtiden. Flyg- och Lottamuseet, veteranbilklubben och alla militärmuseiföreningar riskerar att bli hemlösa.
(PS. Nu vet vi att inga lokalmedia bryr sig om att studera Tillväxtverkets diarium :-) Jamtli,
Tillväxtverket och Ekonomistyrningsverket har haft detta som ett ärende i månader utan att någon har upptäckt det.)

Nyheten i LT kan du läsa här

Kommentera här

/ Charina Knutson

SÖNDAGEN DEN 18 DECEMBER 2011

Arkivbilder

I fredags flög jag och Torgärd Notelid ner till Stockholm och träffade SVT. Vi ville prata ihop oss lite om arkivmaterial - hur vi kan använda deras rörliga bilder i vår 1970-talsmiljö och vad det i så fall kommer att kosta.
Åh, det är så mycket man inte vet innan man börjar fråga. Sportbilder, till exempel, trodde jag var en ganska lätt match. Men sportsändningarna producerades redan då av tv-bolag i det land där tävlingarna avgjordes. Alltså är det inte SVT som har rättigheterna. VM- och OS-bilder är exempelvis väldigt svåra att få loss, fick vi veta.
Men "Hem till byn!" tänkte vi då. Bland annat.
För att i nästa sekund få klart för oss att vi då måste betala royalty inte bara till SVT utan också till kompositörer och skådespelare i dramaserien.
Så mycket man inte vet. Så många pengar man inte har. Men något ska nog ändå kunna hända när man slår på tv:n i 1970-talsvillan, sommaren 2012. Aktuellt, SVT:s egna nöjesproduktioner, sånt. Tidsmarkörer så goda som några!

Kommentera här

/ Charina Knutson

FREDAGEN DEN 16 DECEMBER 2011

Nyhetsflödet

Inte för att nyheterna brukar vara någon humörhöjare, men de senaste dagarna har det varit värre än vanligt, tycker jag. Först skruvar jag på mig som en mask i flera minuter, sen orkar jag helt enkelt inte höra mer och slår av alltihopa.
Värst är Ljungby-mordet, med 10-åringen som ströp en 4-åring. Jag klarar bara inte av det. Hur kan någon, någon, gå vidare efter något sådant? Andra obehagsframkallande nyheter är backlashen i den arabiska våren, SAAB:s långdragna dödskamp med obegripligt lojala fabriksarbetare, och alla idiotier som de amerikanska republikanska presidentkandidaterna häver ur sig.
Till slut måste man bara lyssna på något hoppingivande och vackert istället, som det här.

Kommentera här

/ Charina Knutson

ONSDAGEN DEN 14 DECEMBER 2011

Norgeprat i Åre

I dag har jag och Henrik Zipsane varit i Åre.
Vi sammanstrålade där med Suzette Paasche och Petter Söholt från MIST, museerna i Sör-Tröndelag. Ni kanske minns att det har varit museikonsolidering i Norge, och att staten tvingat museerna att gå samman i större bolag. Så Sverresborg, som är "länsmuseum" i Sör-Tröndelag, har gått ihop med sex andra museer och bildat aktiebolaget MIST.
Vi har ganska mycket samarbete med de norska museerna, främst i olika interregprojekt. Just nu har vi fyra: två byggnadsantikvariska projekt, en förskollärarutbildning med kulturarvsinriktning och ett minnesträningsprojekt för äldre. Så i dag träffades vi och pratade igenom dem, och bestämde också några nya saker som vi ska samarbeta om framöver, om allt går som det ska.
I Åre droppade det från taken, för övrigt.

Kommentera här

/ Charina Knutson

TISDAGEN DEN 13 DECEMBER 2011

Lucia 1

Det var en magisk luciamorgon på Jamtli.
En stor måne, massor av snö, och marschaller som kantade vägen ner till Jamtlis kyrka.
Årets luciafirande ordnades av avdelningen för Gestaltning och lärande. De bjöd först på glögg utanför kyrkan. Sedan fick vi gå in och sätta oss - trångt och mysigt blev det! Ett vitklätt luciatåg kom in och sjöng luciasången, Gläns över sjö och strand, Staffansvisan (härlig för-sång där, B-O!) och några till. Lucian Anna-Karin, som till vardags är djurskötare hos oss, var jätteduktig att sjunga, det var en nyhet för mig! Det är så fantastiskt att se nya sidor hos sina arbetskamrater.

Kommentera här

/ Charina Knutson

TISDAGEN DEN 13 DECEMBER 2011

Lucia 2

Plötsligt avbröts skönsången.
Två 1970-talsaktivister bröt sig in och började skälla på oss för att vi understödde såna här borgerliga brackiga traditioner. När vi egentligen borde ordna soppkök för mindre bemedlade!
Insamlingsbössan gick runt för att samla in pengar till Alternativ jul-firande.

Kommentera här

/ Charina Knutson

TISDAGEN DEN 13 DECEMBER 2011

Lucia 3

För en maxad 1970-talskänsla blev det också filmvisning av "Fem myror": Magnus, Brasse och Eva gjorde bland mycket annat just en Lucia-sketch, som handlar om vem som ska gå först, sist och mitt emellan i luciatåget. Så himla bra. Och ser man på: kyrkväggen funkar ju också som filmduk! Fast det var lite svårt att fånga med kameran.
Sedan fick luciatåget avsluta sin vackra sång i lugn och ro innan det bjöds på kaffe och lussekatter (tack, Gynnarna!) i Jamtli Kafé.
Vilken härlig morgon, tack snälla!

Kommentera här

/ Charina Knutson

MÅNDAGEN DEN 12 DECEMBER 2011

Måske en moské?

Miljö- och samhällsnämnden förväntas säga ja till en ny detaljplan över Stadsdel Norr.
En plan där en moské finns inritad.
Jag säger: ja tack!
Alla tecken på att den stad och det län jag bor i är en levande del av världen välkomnas. Jag vill inte bo i en skyddad bubbla. Jag vill bo i en stad med universitet, teatrar, museer, kompetent mediabevakning, föreningsliv och - inte minst - en blandad hoper människor, med olika bakgrunder, och som ser världen på olika sätt.
Det blir så enformigt annars.

Några korta rader i ÖP, som följs av långa rader med kommentarer

Kommentera här

/ Charina Knutson

SÖNDAGEN DEN 11 DECEMBER 2011

Sveg och Strömsund

Nu är det bestämt att 1970-talet åker på turné - en väldigt liten sådan, men ändå!
Den 25 februari 2012 åker vi till Sveg, och den 3 mars till Strömsund.
Vi har fått en del förfrågningar från snälla människor i norra och södra delarna av länet som vill skänka rekvisita till våra 1970-talsmiljöer. Och för att underlätta insamlandet, och passa på att träffa fler människor när vi ändå ska åka, tänkte vi göra lördagsnedslag på nämnda orter.
Kom och träffa oss, fika lite, lämna ett 1970-talsföremål ni inte behöver längre och fråga vad ni vill om Jamtli och 1970-talet!
Mer information kommer på andra sidan nyår.

Kommentera här (1 kommentar)

/ Charina Knutson

FREDAGEN DEN 9 DECEMBER 2011

Fortsatta förhandlingar

Jag kan meddela att styrelsemötena fortsatte under natten.
Följande tilläggsbeslut fattades:
I Fornminnesparken, alltså Fjällmuseets ute-del, kommer det att byggas inte mindre än 10 (tio!) njalla, alltså samiska matbodar på höga stolpar.
Och för Tekniklands del beslutades att restaurangen ska få nytt golv, svart med vita prickar.
Är det bara jag som drömmer sånt här?

Kommentera här (1 kommentar)

/ Charina Knutson

TORSDAGEN DEN 8 DECEMBER 2011

Styrelse 1

I dag var det en lång dag. Det började med att jag åkte hemifrån kl 07.30 och körde 21 mil ner till Funäsdalen, där det var möte med Fjällmuseets styrelse. Vi pratade budget 2012, inhägnad och gemensam entré till inne- och utedelen av museet, digitalisering av hörsalen (dyyyrt...), besökssiffror och entréintäkter och konsten att putsa fönster i ett väldigt högt hus där varje ruta är larmad separat. Det var trevligt på alla vis. Tyvärr kom jag mig inte för att ta ett kort på den snygga styrelsen, men här är några renar jag träffade mellan Funäsdalen och Hede.

Kommentera här

/ Charina Knutson

TORSDAGEN DEN 8 DECEMBER 2011

Styrelse 2

Sedan körde jag 22 mil åt andra hållet och gick på ett möte med Tekniklands styrelse kl 17. Ni ser hur modellplanen liksom svävar över våra diskussioner. I dag beslutade vi budget för 2012, pratade momsfrågor och personalfrågor och EU-frågor och bokslut. Sedan åt vi en jultallrik och önskade varandra en trevlig december. Och så åkte jag en mil tillbaka igen och var hemma på gården 20.30.

Kommentera här

/ Charina Knutson

ONSDAGEN DEN 7 DECEMBER 2011

1970-talsinredning

En av pensionärslägenheterna i 1970-talsmiljön är färdiginredd. Det är härligt att få små föraningar om hur allt kommer att bli när det är klart.
Dagens framsteg firades med kaffe och lussebulle i pensionärslägenhetens soffa, klädd i beige bouclé. Tapeterna är bruna med medaljongmönster och väggarna är prydda med textila utsmyckningar, gärna hembroderade.
De små bordslamporna är snickrade i trä. Det är inte utan att man tycker att det är lite hemtrevligt.

Kommentera här

/ Charina Knutson

TISDAGEN DEN 6 DECEMBER 2011

Tyskarna och träden

Varför köper tyskarna sommarstugor i Småland?
Och varför var många nazister vegetarianer?
Olika frågor, men svaren är faktiskt besläktade.
Tyskarnas förhållande till skogen är just nu föremål för en hel utställning på Historiska museet i Berlin, "Unter Bäumen. Die Deutschen und der Wald". Där menar man att skogen fick bli en enande symbol när Tyskland skulle smälta samman till en nation under 1800-talet. Romantiken stod på sin höjdpunkt och naturmåleriet blandades med Goethe och bröderna Grimms sagor till en hög visa för skogen som plats för fria, starka germaner.
Samtidigt fanns föreställningar om kopplingar mellan germanerna och deras jord, Blut und Boden (blod och jord), som gjorde att nazisterna några decennier senare kunde hävda att just germanerna hade särskilt rätt att vistas på tysk mark. Dyrkandet av fädernesjorden bidrog till dyrkandet av vad som också kom ur den; säden, grönsakerna och frukterna. Det bidrog till intresset för vegetarisk kost.
Så varför köper tyskarna sommarstugor i Småland?
– Det är det vilda, det oberörda ,som ingår i den tyska skogsmyten, det hoppas man hitta i Sverige, säger Ursula Breymayer på Historiska museet till Sveriges Radio.

Här kan du lyssna på Daniel Allings reportage från utställningen i Berlin.

Kommentera här

/ Charina Knutson

MÅNDAGEN DEN 5 DECEMBER 2011

Rollspel 2.0

Det är dags att ta rollspelet till nästa nivå!
När vi öppnar 1970-talsmiljön (snart bara ett halvår kvar!) kommer vi också att kunna presentera ett helt batteri av nya sätt att interagera med Jamtlis rollspelande aktörer.
Det roligaste är att besökarna kommer att kunna påverka rollspelet hemifrån soffan. Det kommer att gå att rösta på olika scenarier, familjegräl och händelser som man vill ska äga rum främst i rollspelsmiljön Villan, där det ska bo en vanlig Svenssonfamilj anno 1975. Sedan kan man själv gå till Jamtli och se ens favoritgräl spelas upp. Roligt va!
I dag hade vi antikvariemöte och diskuterade just hur vi ska rollspela en verklighet som inte ens ligger 40 år tillbaka i tiden. Det kommer att bli både roligt och svårt. Men mest roligt.

Kommentera här

/ Charina Knutson

LÖRDAGEN DEN 3 DECEMBER 2011

Helgen v 48

En gång om året ÄR det verkligen helgen v. 48.
Då bara måste man lyssna på den här Bob Hund-låten och tänka sig tillbaka till en tid när man faktiskt kalasade och rände på stan om lördagskvällarna.

Kommentera här (3 kommentarer)

/ Charina Knutson

FREDAGEN DEN 2 DECEMBER 2011

Marknadsupplevelser

Åh, på lunchen kom hela lilla familjen in till Jamtli Julmarknad och vi fick en liten stund tillsammans.
Vi började med att gå ner till Lillhärdalsgården och hälsa på hos tomten. Det är sååååå fint. Det är flammande brasor i alla eldstäder, en fin gran och underbara väggmålningar. Tomtemor serverar varm saft och pepparkakor till alla barn. Barnen får slå sig ner och skriva en önskelista vid det gedigna bordet, och sedan gå in i finrummet och ge den till tomtefar. Det sistnämnda blev för spännande för 4-åringen, som smygkikade fram bakom dörrposten medan pappan fick lämna över önskelistan till tomten.
Ja, sedan gick jag och köpte en bit Magna (mögelost) av Ovikens ost, och sedan köpte vi laxstutar till hela familjen som lunch. När vi gick ut från marknaden igen, gjorde vi det till tonerna av Jämtlands mesta live-band, Lindqvistarna.
Så fick vi väldigt mycket julmarknad på bara en timme!

Kommentera här

/ Charina Knutson

TORSDAGEN DEN 1 DECEMBER 2011

Nu börjar marknaden!

I morgon fredag är det äntligen dags för Jamtli Julmarknad. Tre dagar med korvar, tunnbröd, glögg, slädar, musik och mys!
Jag ska nog passa på att gå på fredagen när det är lite lugnare med folk. Den myllrigaste dagen brukar vara lördagen.
På lördag kväll är det prisutdelning från alla skidskyttetävlingar, jätteroligt! Bröderna Rongedal underhåller.
Såg ni förresten att Jamtli Julmarknad hamnade i topp när Expressen Söndag (20 nov) listade mysiga julmarknader i Europa, I repeat: i Europa? Hur kul som helst.

Här är hela julmarknadsprogrammet som pdf!

Kommentera här (1 kommentar)

/ Charina Knutson