FREDAGEN DEN 29 JANUARI 2010

Tårtkalas!

I dag har det delats ut silverstrutar fyllda med godis på Jamtli. Jag var inbjuden till ett mycket upplyftande personalmöte där Henrik ZipSane gratulerade sin personal och stolt meddelade att man nått över 200 000 besökare under 2009. Efter hans bejublade föredragning fick jag visa ett bildspel med vår rykande färska logotyp och våra stora ambitioner för Teknikland. Jamtlis glada personal lovade oss stor hjälp och tyckte att vår verksamhet verkade mycket kul o spännande.

Till fikat bjöd Henrik ZipSane på tårta! Tänk vilken tur man har!

/Lowissa Mannerheim

Kommentera här

/ Charina Ödlund

TORSDAGEN DEN 28 JANUARI 2010

Kändisar

Vi satt intensivt inbegripna i härliga o givande diskussioner om vad som ska hända på Teknikland vid Optands Flygfält då George Clooney kom flygandes in. Men han tog sig inte tid att prata. Det gjorde däremot landshövdingen när hon ringde och vi kom överrens om att hon skulle bjuda både den svenska och den norska ÖB till vår invigning den 5 juni!

/Lowissa Mannerheim

Kommentera här

/ Charina Ödlund

TORSDAGEN DEN 28 JANUARI 2010

Visioner i en enda röra!

Det är hektiskt nu! Allt som ska fixas spretar åt olika håll. Hela tiden ramlar det på nya goda idéer om vad som bara måste fixas. Samtidigt ska budgeten revideras, dagordningen till nästa styrelsemöte ska skrivas, arrendator till restaurangen ska anlitas, marknadsföringsplanen ska ses över osv osv.

/Lowissa Mannerheim

Kommentera här

/ Charina Ödlund

ONSDAGEN DEN 20 JANUARI 2010

Teknikland på Jamtli Arkiv

I dag gräver vi bland bilder. Kalle och Arne från Veteranbilsklubben och jag bläddrar i pärmar och ser hundratals bilder bläddra förbi. Många bilder finns på bildbanken på nätet, men i dag har vi tagit oss längre in. Längst in i det heliga arkivet finns LTs bildsamling och Föreningen Gamla Östersunds pärmar med bilder.

Vi söker efter bilder på kommersiella bilar i aktion. Bilder där bilarna får visa vad de kan. Kanske en brand med en brandbil som sprutar vatten. En lastbil som kommer körandes med en bro. Det är något magiskt med gamla bilder. Hör av dig om du vet nåt kul som skulle passa oss.

Utställningen vi ska bygga handlar om fordon som använts i samhällets tjänst. Det blir gamla bilar och ännu äldre bilar i skön förening med häftiga bilder teknik och barnaktiviteter. Det kommer att finnas en bilbana med elbilar som man får köra, en konsumbuss där man kan leka affär, en mjölkbil (skvader) där man kan lasta på och av mjölkkrukor och lite annat smått och gott. Vi öppnar 5 juni! Välkommen!

/Lowissa Mannerheim

Här hittar du Jamtls bildarkiv!

Kommentera här

/ Charina Ödlund

MÅNDAGEN DEN 18 JANUARI 2010

Datorer o jordbävningar!

Jag har drabbats av en katastrof! Min dataskärm är alldeles mörk, jag kan nästan inte se något alls. Tack vare min kunniga, listiga och tekniska arbetskamrat Pelle så kan jag använda datorn i alla fall. Han gav mig nämligen katastrofhjälp i form av en annan skärm som han kopplade till min bärbara dator med mörk skärm. Det är inte alla som har en Pelle som kommer till undsättning när livet rasar!

Jag vill recitera en sång av Vladimir Vysotskij, översatt av Fria pro teatern på 70-talet. En tid då empatin stod högre på listan över mänskliga dygder än den gör idag, när talibanerna i Afganistan väljer att skicka ut sina unga "modiga" män som självmordsbombare i Kabul istället för att skicka dem till Haiti för att hjälpa de nödställda.


Nej, säg inte att jorden har dött,
att man inte kan så eller skörda
för hon har bara gömt sig en tid,
hon har burit en blodig börda.

Hon är sargad och svartnad av sorg
och besudlad av krigarhorden
men man tar inte sältan ur havet
och man tar inte modern ur jorden.

Hon är uppgrävd och sprängd och bränd
men hon är inte död, hon är sårad
och hon sörjer med människosorg
och gråter med människotårar.

Men hon väntar, hon uthärdar allt
räkna inte vår jord till de döda.
Hon ska klä sig i blommor och grönt,
hon ska älska och växa och föda.

Hon ska sjunga sin jordiska sång
fast hon ännu är skändad och skövlad
för jorden är människans själ
och kan inte förtrampas av stövlar.

Nej man tar inte sältan ut havet
och man tar inte modern ur jorden.

/Lowissa Mannerheim

Kommentera här

/ Charina Ödlund

ONSDAGEN DEN 13 JANUARI 2010

Tjugondag Knut

Jag kommer från Valö i norduppland. När jag gick i högstadiet i Gimo firade vi den här dagen med en festival. Folk gjorde fantastiska masker föreställande jättelika disneyfigurer, drakar och annat skumt och det var parad och folkfest i hela samhället. När jag sedan på gymnasiet kom till Uppsala visste man inget om det här, och det verkar inte vara något särskilt ståhej här i Östersund heller.

Hur som helst så är det i dag som julen definitivt tar slut i Sverige. I dag ska julen städas ut, barren fyller påse efter påse i dammsugaren. Det sedan länge krossade pepparkakshuset får äntligen ätas av min hungrande Primus. Kanske smakar det bättre nu när det är kryddat med damm och ett och annat vilsekommet barr.

På Teknikland har vi rensat bort de ynka ljusstakar vi hastigt inköpte strax före jul. En liten gran står i ensamt majestät kvar på flygfältet. Annars har vi firat dagen med flygplansflytt och budgetarbete. I morgon och på fredag hoppas vi kunna flytta fler flygplan. Har du vägarna förbi är du välkommen in och titta. Det är inte varje dag man får tillfälle att se dessa fantastiska maskiner i klart dagsljus.

/Lowissa Mannerheim

Kommentera här

/ Charina Ödlund

TISDAGEN DEN 12 JANUARI 2010

Alla dessa årtionden som kom och gick...

Jag läser förstrött en artikel av min favorit Fredrik Lindström i gårdagens Aftonbladet.(Jag skyller på att jag är småbarnsförälder och inte helt "up to date" i mediaflödet.)

Fredrik skriver om kommersialismen och 00-talet. Han tar upp faran i att använda årtionden som begrepp för historiska skeenden. Som om samhället skulle förändras i block om 10 år. Det är idiotiskt ja, men vi gör det hela tiden. Det är så enkelt att bara kunna säga; -Äh andra världskriget, det var väl nån gång på 40-talet! och så känner man sig genast lite som en expert. Fast det är klart ska man verkligen briljera så måste man ju kunna slänga sig med årtal 1939-1945 och helst tala om med vilket slag och vilket datum kriget verkligen började och slutade.

Men gör man det så är man ute och cyklar tycker jag. Det viktiga med historia är nämligen inte årtalen utan skeendena. Det viktiga är vad som hände under andra världskriget, hur det kunde hända och inte minst hur vi förhåller oss till det som hände. Därför kanske det är bättre att slarva lite med årtalen och istället använda sina hjärnceller till att reflektera över det som hänt.

Så Fredrik! Visst hoppas jag att 00-talets kommersialism snart får ett slut men inte för att själva 00-talet är slut utan snarare för att inte resurserna ska ta slut!

/Lowissa Mannerheim

Klicka här för att se artikeln!

Kommentera här

/ Charina Ödlund

MÅNDAGEN DEN 11 JANUARI 2010

Måndagsmöte

Det är alltid lika spännande att vara med på Jamtlis måndagsmöten med ledningsgruppen. I dag bjöd Ove Andersson på lussebullar som var bakade av hans barnbarn, jättegoda!

En rafflande nyhet är att Jamtli nu inför ett nytt digitalt bokningssystem! Det är kanske lite i senaste laget, de flesta företag gjorde nog det för typ 10 år sen, men vi får väl skylla på att vi är ett museum. Trots allt!

En annan spännande grej är att arkeologisektionen fått svar på en kol 14 datering man lämnat in vid en utgrävning i Norrböle där man letat efter medeltida spår. Vad tror ni man fick veta? Jo, det man lämnat ( kolbitar av gran) var från medeltiden!

I övrigt pratades det mycket om olika projekt som Jamtli deltar i och nya projekt som skapas. Man har varit bland annat i Glasgow och Bologna och hittat nya vägar för samarbete på olika plan. Och så alla nya medel som ska sökas. Den här tiden på året präglas verkligen av olika ansökningar, det är inte gratis att få bidrag. Många timmars arbete läggs ner på att hitta bra idéer, samarbetspartners, räkna ut önskebudgetar och formulera ansökningar. Ambitionerma måste ligga så högt som möjligt, då blir resultatet bäst!

/Lowissa Mannerheim

Kommentera här

/ Charina Ödlund

TORSDAGEN DEN 7 JANUARI 2010

Teknikland

Jag ser ut över Optands flygält. Jag sitter i ett sprillans nytt hus. Bakom mig har jag receptionen, köket butiken och restaurangen. Just nu står de tomma men snart ska de fyllas av härligt doftande mat, roliga och spännande varor och massor av besökare, hoppas vi.

I receptionen sitter just nu Åsa Nilsson, en mycket duktig scenograf som varit med vid många utställningar, bland annat på Jamtli och det är också hon som gjort scenografin till filmen Varg. Hon har brett ut kartor och ritningar över hela disken och pennor i olika färger rispar då hon skissar upp hur vi kan få in bilbanor, uteservering, sandlåda, veteranbilar, simulatorer, flygplan, kanoner, militärtält, hemliga gångar, modeller och filmvisning med mera.

Fram till jul har arbetet främst gått ut på att lägga grunden till det vi gör nu. Hus har byggts för 20 miljoner kronor. Hela anläggningen har ca 7000 kvm inomhusyta som ska fyllas med aktiviteter, utställningar och öppna magasin. Jag har jobbat med att strukturera alla idéer till en gemensam målsättning och en verksamhetsplan. Vi håller också på att ta fram ett profilprogram och en riktig hemsida. Samtidigt ska allt som visas planeras så detaljerat som möjligt för att sen rent praktiskt kunna byggas. Och som vanligt i kulturbranchen finns inga pengar i budgeten utan allt som byggs måste finansieras genom sponsorer och donationer och det är inget som bara ramlar in av sig självt!

Den 5 juni ska vi öppna för allmänheten, och det finns massor kvar att göra!
Brottom men jätteroligt!

/Lowissa Mannerheim

Kommentera här

/ Charina Ödlund

ONSDAGEN DEN 6 JANUARI 2010

Trettondedag jul

I dag är vi lediga! Hurra! Men varför? Tur att man har Nationalencyklopedin hemma i bokhyllan!

Trettondagen kallas inom kyrkan för Epifania och firades från början för att det var den dag Jesus framträdde i världen och då han döptes. Kring trettondagen figurerar även tre kungar som hyllar Jesusbarnet och ett gäng stjärngossar, en med en ljuslykta i form av en stjärna och en utklädd till Judas med pungen, som går och tigger sist i tåget. Dagen markerar också i de flesta länder slutet på julen och är alltså det sista tillfället då vi kan frossa med gott samvete.

Så vad är helt rätt i dag då?

Dop – kanske på ett kalas nära dig!
Kungligheter – hittas i närmsta tidningskiosk!
Ljuslyktor – main-stream, ja visst men helt inne!
Tiggeri – det är vi bra på i museivärlden i alla fall!
Frosseri – vem frossar inte i dessa dagar då julmaten reas ut till vrakpriser i varje matvaruaffär.

/Lowissa Mannerheim

Kommentera här

/ Charina Ödlund

ONSDAGEN DEN 6 JANUARI 2010

Gästbloggaren!

Hej!

Jag heter Lowissa Mannerheim och är VD på Teknikland som ligger vid flygfältet i Optand. Jag är också mamma till Simon som alldeles snart fyller 15 år, Primus snart 3 och Norna som blir 10 månader på tisdag! Vi har också en hund, eller som man säger här i Jämtland en tik som är 2 år. Jag bor strax utanför Östersund på en gammal gård i ett stort hus och familjen har två bilar, en husvagn som är lika gammal som jag, 35 år, och en del annat som behöver skötas om.

Allt det här fungerar! Men inte för att jag orkar ta hand om allt utan för att min oäkta make Marcus tar hand om barnen, går ut med hunden, tvättar o lagar bilarna, skottar snö, handlar, städar, tvättar och lagar mat. Jag går till jobbet på morgonen och kommer hem på kvällen till tända ljus o en lagad middag, nästan varje dag. Jag jobbar över, jobbar kvällar, stökar ner, är grinig och trött. Vad duktig han är, tänker jag! Men han är väl inte duktigare än vilken hemmafru som helst - bara sötare!

/Lowissa Mannerheim

Kommentera här

/ Charina Ödlund

MÅNDAGEN DEN 4 JANUARI 2010

Vardag

Ja, nu vill jag lova att det är vardag igen. Nu är klockan nämligen 01.10 och jag sitter och skriver en uppsats om demokratin i världen, på engelska dessutom. Femton sidor måste det bli.
För att utmana mig lite extra har jag varit på akuten i fyra timmar i dag och fått konstaterat att jag har irit, alltså inflammation i regnbågshinnan. Det gör ont som tusan och pupillen blir pytteliten. Om man inte droppar två olika sorters ögondroppar i ögat en gång i timmen (!) kan pupillen fastna i det där lilla läget. Det är inte bra.
Så nu droppar jag och skriver, droppar och skriver.
På den positiva sidan kan vi sätta upp att katten Igor inte är hemma, utan på kollo hos mina föräldrar i Sollefteå. Han kan alltså inte deleta hela texten med tassen, som han gjorde den 21 december. Dessutom är jag mycket mer noggrann med att spara med jämna mellanrum den här gången, så det så.

Kommentera här

/ Charina Ödlund

SÖNDAGEN DEN 3 JANUARI 2010

Vigsel 1

We´ll be coming round the mountain when we come...
Intåget till vigseln gjorde vi runt fjället i Jamtlis utställningshall. Spelmännen spelade Årepolskan och allt var mycket stämningsfullt. Det var lite pirrigt först, men när vi väl börjat gå, och fick se alla vänner som satt och väntade på oss nere på golvet, blev vi konstigt nog mindre nervösa. Det kändes bara fint och högtidligt.

Kommentera här

/ Charina Ödlund

SÖNDAGEN DEN 3 JANUARI 2010

Vigsel 2

Marit Åkerblom såg till att vi blev man och hustru. Det var så fint nere i utställningshallen. Våra vänner sjöng och spelade, och efter vigselceremonin dök Christina Rolfsdotter upp (husmor på Lillhärdalsgården 1785) och gav oss några äktenskapsråd innan det var dags för oss och gästerna att tåga ut till tjusig spelmansmusik.

Kommentera här

/ Charina Ödlund

SÖNDAGEN DEN 3 JANUARI 2010

Vigsel 3

Sedan blev det cider och smörgåstårta i Jamtli Kafé. Vi skålade och pratade en lång stund. Sedan drog sig gästerna hemåt ett par timmar, lämnade barn till barnvakter, vilade ett tag eller som vissa gjorde, åkte direkt till Stocke för att hjälpa oss att komma i ordning inför nyårsfirandet som började kl 18.
Foto alla tre bilderna: Åke Åkerblom

Kommentera här

/ Charina Ödlund

SÖNDAGEN DEN 3 JANUARI 2010

Bröllopsfacit

Puh, nu är hela cirkusen över!
Och vilken cirkus sedan, helt underbart. Vilka kämpainsatser av våra vänner de sista dagarna när vi fick hjälp med matlagning, dukning och allmänt stökande. Och vilken god stämning alla gäster tog med sig, både till vigselceremonin på Jamtli och till nyårsfirandet i Stockesalen.
Den 1 januari städade vi fram till 17. Sedan var vi nio personer som åt middag hemma hos oss (det blev en del mat över, om vi säger så) och sedan sov fyra av middagsgästerna över till den 2 januari som blev en slödag med pulkadragning och dvd-film.
I dag är det den 3 januari och huset är tyst och lugnt igen. Snart ska jag lägga ut några bilder från vigseln.

Kommentera här

/ Charina Ödlund